středa 27. ledna 2016

Řetízek nebo náhrdelník?

Řetízek nebo náhrdelník? Jaký je rozdíl v těchto špercích, které tak rády nosíme v dekoltu?

Je to prosté. Již slovo "náhrdelník" říká vše. Jde o šperk, který se nosí "na hrdle", tedy by měl být kratší a vyniknout na své majitelce. Proto doporučujeme délku u dámského náhrdelníku 42 nebo 45 cm. Náhrdelník sám o sobě již nepotřebuje další ozdoby, sám je vlastní ozdobou. Proto bývá kolikrát silnější, v kombinaci žlutého, bílého nebo červeného zlata, různě gravírovaný nebo naopak s hladkou povrchovou úpravou. Oblíbené jsou zlaté náhrdelníky točené typu valis, lambáda nebo naopak struny nebo-li lanka.  Podle ceny pak můžete vybírat náhrdelníky duté tj. odlehčené nebo naopak plné tvary, které jsou samozřejmě cenově ve vyšší kategorii. Nejluxusnější náhrdelníky jsou poté náhrdelníky zdobené přírodními kameny jako je briliant, rubín nebo smaragd.

Naproti tomu dámské řetízky zvolíte tehdy, pokud dáváte přednost přívěskům. Dostala jste krásné zlaté srdíčko, tak si tento šperk od milého pověsíte na řetízek. K délkám 42 a 45 cm přibývají délky 50, 55 nebo 60 cm, záleží jen na Vás, jak dlouhý řetízek upřednostňujete.

Zlaté řetízky zakoupíte ve 14ti karátovém zlatě ryzosti 585/1000 a to buď celozlaté nebo v kombinaci barev zlata. V poslední době je čím dál větší nabídka i šperků z bílého zlata, proto ani řetízky nezůstávají pozadu. I nabídka zlatých přívěsků v bílém zlatě je pestrá a je rozhodně z čeho vybírat. Elegantně zkombinujete zlaté šperky s dalšími doplňky. Zvláště, když celou řadu přívěsků zdobí krásné kamínky barvy rubínu, smaragdu nebo safíru.

Pro zákaznce, které milují diamanty, je nabídka šitá též na míru - vybroušené diamanty do briliantového brusu nebo v kombinaci s přírodními, výše jmenovanými kameny, to je dárek hodný ocenění. Briliantový přívěsek darovaný na krásném řetízku je šperkem, který má nejen své kouzlo, ale takový dar se již předává po generace jako "rodinné stříbro" s citovým poutem.

Pokud máte doma právě nějaký takový šperk a nejste si jisti, zda se jedná o briliant, stačí takový prsten nebo přívěsek odnést do klenotnictví a zkoušečka diamantů tajemství odhalí.

K přírodním kamenům vždy od prodejce obdržíte certifikát o pravosti kamene. Dále si vždy zkontrolujte, zda na dokladu máte u šperku vypsanou ryzost šperku (u zlatých šperků 585/1000, u stříbrných šperků 925/1000) a dále hmotnost, která musí býti u zlatých šperků vypsaná vždy, u stříbrných nad 10.0g.
Hodně štěstí při výběru!

Žádné komentáře:

Okomentovat