pondělí 10. září 2012

Jak správně postupovat při koupi šperku



Pokud jste se nejdříve inspirovali širokou nabídkou internetových obchodů a jste v okamžiku, že se Vám líbí konkrétní šperk a váháte o koupi, poradíme Vám, co vše udělat proto, abyste z balíčku, který Vám přijde domů  měli radost a nezbyly vám jen oči pro pláč.
V prvé řadě je dobré se podívat, zda stojí za internetovou společností nějaká historie. Každý e-shop nabízí rubriku O nás, kde se tyto věci dočtete. Ideálním řešením je nakupovat od obchodníka, který je na trhu již alespoň 10 let a má i kamennou prodejnu, tudíž zkušenosti a spokojené zákazníky. Proto se podívejte ještě na Reference, které naleznete také na stránkách e-shopu a ještě lépe uděláte, když se podíváte na Heuréku - pokud zde naleznete vašeho prodejce, reference - komentáře zde psané vám vypoví 100% pravdu o obchodníkovi a spokojenosti nakupujících.

Po prověření obchodníka přichází na řadu objednání zlatého nebo stříbrného šperku.
Ze zákona má každý zákazník právo odstoupit od smlouvy do 14 dnů, samozřejmě šperk nesmí býti nošen nebo poškozen. Po převzetí šperku si proto zkontrolujte pár důležitých skutečností. Pokladní doklad musí obsahovat datum, razítko a podpis, kdo doklad vystavil.

U šperků je zákonem dáno opuncování zboží. Punc zaručuje pravost drahého kovu a značka puncu udává jeho ryzost. Zlaté šperky se puncují s vahou nad 0.5g, u stříbrných šperků je minimální váha 3g. V České republice je nejrozšířenější prodej  14ti karátového zlata (nižší ryzost je u nás zakázána prodávat), proto bude na zboží vyražena ryzost 585 a symbol hlavy ltabutě, která náleží k 14ti karátovému zlatu. Pokud jste si zakoupili šperk s briliantem či jiným přírodním kamenem, musí být k pokladnímu dokladu doložen i Certifikát o původu kamene, kde je kámen přesně popsán rozměry, karáty a původem. Stříbrné šperky jsou označeny symbolem hlavy zajíce nebo kamzíka s puncem 900/1000 nebo 925/1000.
Ideálním řešením je spolupráce daného e-shopu s Českým puncovním úřadem, kdy mají obě strany mezi sebou uzavřenou dohodu o umožnění kontrolních internetových nákupů tzn. že si puncovní úřad může kdykoliv inkognito objednat zboží, zkontrolovat a prověřit daný internetový obchod.

Také doporučujeme kontrolu pokladního dokladu pro případnou reklamaci – musí zde být uveden název šperku a jeho ryzost, v případě zlata i hmotnost, dále razítko a datum prodeje. Mějte ale na paměti, že i když máte záruční lhůtu 2 roky, záruka se vztahuje na výrobek jako takový, jeho provedení  nebo skryté vady, rozhodně ne na znehodnocení šperku neuváženým chováním zákazníka. Šperk je šperk a je nutno k němu takto přistupovat, při správném zacházení vám vydrží generace.

Žádné komentáře:

Okomentovat